Hogyan készül a mézeskalács házikó?
Süssünk mézeskalács házikót Csiszárné Zsuzsi nénivel a Mézespatkó Alkotóműhely tulajdonosával.
A Mézespatkó Alkotóműhely a zalaszentgróti Városi Művelődési Központ támogatásával, idén ismét útjára indította az “A4-es telek kiadó” című projektet, ami arról szól, hogy az otthon elkészített mézeskalácsházikót, vagy más egyéb tárgyat ami a karácsonyi ünnephez kapcsolódik, felajánlják a mézesfalu /város/ kiállításra, ami mint eddig minden alkalommal, a Városi Művelődési Központban kap helyet. A járványhelyzet miatt a kiállitás más formában kerül megrendezésre.
4 egész tojás, 30 dkg porcukor, csapott ek. szódabikarbóna, 2 tk. fahéj
Ezeket kikeverjük és 4 ek. folyékony mézet 5 dkg margarinnal összemelegítünk és az előbbi keverékhez adunk körülbelül 80 dkg lisztet. Lehetőleg nylon zacskóba tegyük, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük és kisüthető. Fél cm vastagra sodorjuk, alsó-felső sütésen sütjük, 180 C-on.
1 tojásfehérjét és kb. 20-25 dkg porcukrot jól kikeverünk, a végén belekeverünk 1 tk. étk. keményítőt kicsi cukorral keverve és még keverjük és azt is nylonzacskóba tesszük ki ne száradjon.
Így készül a mézeskalács házikó. A képen a ragasztást láthatjuk.
Amint látható a tető nélküli háznál, az előzően fogvájóval összetűzött oldalak, belülről cukormázzal megkent papírcsíkkal vannak megerősítve. Eszerint a tető is könnyen feltehető. A másik elkészítési mód, hogy először díszítjük, aztán rakjuk össze. Jó munkát minden kedves segítőnek!